Spektakel Utstilling
08.02.2012
Gamle Bohus i byen
24.00

DARE TO SHARE

Kunstnere:
Morten Traavik (Oslo/ Stockholm),
Lee Yong-Baek (Seoul),
Tammo Rist & Steffen Krüger (Oslo),
Eva Bakkeslett (Engeløya i Steigen/ Haslemere i Surrey, UK),
Kultivator (Öland).
Kuratert og produsert av Pikene på Broen.
Utstillingen står til 20. februar

Åpning av utstillingen ved Thorvald Stoltenberg.

MORTEN TRAAVIK
Morten Traavik (Oslo/ Stockholm) har utviklet strategispillet Norge mot Norge for PC og Mac, med et nordkoreansk spill- og softwarefirma som partnere. Spillet tar utgangspunkt i et Norge delt på midten, slik Korea halvøya er det i dag, og der spilleren i form av Sør- eller Nord-Norge må samle landet igjen under sin egen farge. Ved en kombinasjon av planlegging og flaks erobres provinser fra motparten, og samtidig avverges innblanding fra utenforstående stormakter som EU, USA og Russland, og interessekonflikter med egne minoriteter som samene. Spillet lanseres som en del av et stort prosjekt The Promised Land i regi av Morten Traavik under festivalen.

LEE YONG-BAEK
Den sør-koreanske kunstneren Lee Yong-Baek (Seoul) viser sitt kjente verk Angel Soldier: en videoperformance med soldater forkledd i blomsterkamuflasje som marsjerer eller sakte kryper frem i et blomsterlandskap. Se etter og du vil oppdage hvordan et stillbilde umerkelig endrer seg, kontinuerlig i slow-motion. Samtidig konfronteres militærmakt med ”flower power”, til naturens harmoniske lydbilde.

TAMMO RIST og STEFFEN KRÜGER
Stoffskifte

De tyske kunstnerne Tammo Rist og Steffen Krüger (Oslo) viser et utvalg av 90 skannede lastebiler, tatt i 2011 på den norske tollstasjonen ved den norsk-svenske grensen ved Svinesund. Den enorme skanneren er den første av sitt slag i Europa. Av og til ser vi disse bildene trykket i dagsavisene i sammenheng med store beslag av smuglergods. I slike saker, blir lastebilen og lasten beslaglagt, mens bildet får muligheten til å reise. Men vanligvis er det bildet som blir “fengslet” i en evigvoksende database hos tollvesenet.
Selv om disse bildene ikke utmerker seg kriminologisk sett, har de likevel potensial til å avdekke det gjemte. Røntgenbilder er diagnostiske instrumenter. Det samme er lastebilscannene – særlig hvis de er presentert i større antall. Da gir de et sammensatt bilde av Norges metabolisme – organismens mottak, befordring og omforming av materiale beregnet på å bygge opp og vedlikeholde landets substans.

Åpning/stenging av grensen ved Storskog
Hver morgen kl 07.00 og hver kveld kl 21.00, møtes en norsk og en russisk grensevakt for å håndhilse, rett på grenselinjen ved Storskog/Boris Gleb, den eneste eksisterende norsk-russiske grensestasjon. Den russiske vakten hilser sin norske kollega på norsk, og den norske vakten hilser sin russiske kollega på russisk – to voksne mennesker, øye mot øye, beskyttet av ritualer og rutiner, men med varme og høflighet. De snur og fortsetter mot hvert sitt vakthus – grensen er åpen.

EVA BAKKESLETT
Transforming the Trajectory – sharing stories across borders

Nelly Makeeva er en evig optimist full av livsglede på tross av harde livsvilkår i industribyen Nikel. Hun har den sjeldne evnen å kunne snu motgang til medgang. Hennes entusiasme er smittsom og hun forteller sine historier med glede, humor, dybde og innlevelse. Nelly er også kjent som en dyktig bakerske. Filmen er et kunstnerisk portrett av Nelly der hun deler noen av sine livshistorier mens hun med hendene omformer ingredienser til de deiligste bakverk.
Kunstneren Eva Bakkeslett, med røtter i Bjørnevatn, hadde en artist-in-residency periode hos Pikene på Broen i November og ideen til denne filmen kom under hennes møte med Nelly Makeeva på en tur til Nikel. “Etter vårt møte har jeg undret meg over hvordan det er mulig å forbli så positiv på et sted med så store utfordringer. I Nikel er gjennomsnittlig levealder 10 år under resten av Russland. Der er et stort antall luftveissykdommer, kreft, dårlig immunsystem, lave fødselsrater og andre sykdommer forårsaket av forurensingen fra industrien…
Vi lever i en tid hvor kriser truer på mange områder. Vi trenger nye verktøy og strategier. Og vi trenger ildsjelene som kan snu pessimisme til optimisme.”

Eva vil også gi en «artist talk» der hun forteller om arbeidet med å lage filmen Transforming the Trajectory på lørdag den 11. februar kl. 11 i utstillingslokalet på gamle Bohus.

KULTIVATOR
Barents Cross-Cultural Cheese

Til Barents Spektakel vil den svenske gruppen Kultivator (Mathieu Vrijman and Malin Lindmark Vrijman) prøve å lage en ost med en blanding av melk fra de fire landene i Barentsregionen. I arbeidet med å lage Barents cross-cultural cheese vil de samarbeide med den lokale ostemakeren Ivar Øverli, søke råd om urter fra lokale samiske personer, og i tillegg benytte seg av festivalenergien til å fremme fermenteringsprosessen. Prosjektet foregår i utstillingslokalet, og prøver fra den første osten vil serveres på seminaret Visionary Arctic.
Kultivator er et eksperimentelt samarbeide mellom økologisk gårdsbruk og billedkunst, med tilholdssted i bygden Dyestad på øyen Öland på sørøstkysten av Sverige. De har fra 2005 jobbet med flere crossoverprosjekter mellom gårdsbruk og kunst, og drevet en liten gård og et kunstnerresidency.